Fototips for bloggere (Iselinn Andersen)

Fototips for bloggere


Hei og riktig god mandag, dere! Det er mange som i den siste tiden har etterlyst fototips her på bloggen, og deres ønske er min kommando, hehe. Men istedenfor å liste opp disse standard "hvordan ta bedre bilder"-innleggene tenkte jeg å lage et fotoinnlegg spesielt tilpasset blogging. Etter noen kjappe google-søk kunne jeg ikke finne noe liknende på hverken norsk eller engelsk. Så jeg håper det er interesse for det.

Ser du forskjellene på bildene over og bildene under? Det håper jeg inderlig at du gjør! Bildene både over og under er nemlig tatt av meg og publisert på denne bloggen. Bildene over er tatt for omtrent fra seks måneder siden og frem til nå. Bildene under er tatt fra bloggens begynnelse og seks måneder frem. Og helt ærlig, jeg får faktisk frysninger av bildene under! For meg er blogging og fotografering alfa og omega. Videre har jeg tenkt å forklare dere ting jeg har lært fra den dagen jeg startet bloggen min i juli 2012.

Uansett hva noen skulle finne på å si til deg, så er det ikke nødvendig å ha det beste, dyreste og mest avanserte utstyret om du vil ha fine bilder på bloggen din. Det holder faktisk talt at du har en PC og et kamera og noe å koble disse to tingene sammen med. Jeg har hverken en mac eller Canon Mark III. Jeg har en sliten skolePC, Canon EOS 450D og Canon EOS 7D. Objektivene jeg bruker er Canon 18-55mm f/3.5-5.6 og Canon 50mm f/1.8. Og det er faktisk talt alt jeg trenger og mer til. Såklart er det enkelte ting du kan investere i som gjør utstyret ennå lettere å bruke som for eksempel:

- Stativ for å enklere ta bilder av deg selv, men også ting om det begynner å minske med lys.

- Trådløs fjernkontroll for å kunne ta bilder av deg selv, uten å løpe frem og tilbake.

- Backup slik at du ikke mister alle bildene dine om PCen eller harddisken kræsjer.

- Redigeringsprogram for å få den ekstra "wow"-effekten på bildene dine.

- Kamerabag slik at det er lett å frakte utstyret med seg."Fotografering er å male med lys" sa læreren min til meg da jeg gikk på Sørlandets Fotografskole, og jeg har senere innsett hvor sant dette er. Ikke bare på det tekniske, men også det visuelle. Det jeg gjør for å få lyse bilder er rett og slett å ta bildene rett ved et stort vindu eller en stor glassdør.Husk å skru av eventuelle taklys og liknende, slik at ikke bildene får det gule skjæret i seg. Begynner det å minke på lyset kan du bruke stativ for å bruke litt ekstra lang lukkertid om du tar bilder av ting. Man kan også ta bildene ute, men jeg prøver å unngå å ta bildene i direkte sollys. Og for all del: Dropp blitzen.Hva som er pent eller er jo utrolig individuelt, men jeg synes personlig at alle bilder som blir brukt i et blogginnlegg skal ha en viss kvalitet. Skarphet for eksempel er så uhyre viktig. Jeg vil anbefale å unngå å poste uskarpe og utydelige bilder. Et tips er å bruke forstørrelseknappene på kameraet slik at lettere kan fokusere på det du skal fokusere på.
 

For å få et spennende bilde kan det å gi bildet litt mer dybde ha en utrolig god effekt. Grunnen til at jeg elsker Canon 50mm f/1.8 objektivet mitt (bortsett fra at det gir meg lettere lyse bilder) er at det er så utrolig lett å skape denne dybden, nettopp på grunn av den store blenderåpningen. Stor blender = mye lys og lite fokusområde.Noen ganger kan en hvit bakgrunn være mer enn bra nok, andre ganger har man lyst på noe annet. Du kan bokstavelig talt bruke hva som helst som bakgrunn til produktfotografering. Som på bilder under har jeg brukt et gardin. Jeg er også glad i å bruke treverk og en hvit saueskinnsfelle. Her er det egentlig bare fantasien som setter grenser. Synes du bakgrunnen er litt kjedelig alene kan du sprite den opp med andre ting som for eksempel blomster, ringer, smykker, kaffebønner, et magasin. Ja, hva som helst egentlig.Som nevnt tidligere må du ikke absolutt redigere bildene dine. Og det må absolutt ikke være i photoshop eller lightroom. Du kan helt fint bruke gratisprogrammer som for eksempel picmonkey eller picasa. Personlig kunne jeg aldri levd uten å redigere bildene mine. Jeg har laget et innlegg her om hvordan jeg pleier å redigere bildene mine. Det er også lurt å forminske bildene fra 240 PPI til 72 PPI. (pixels per inch) Da er det mye fortere å laste opp bildene til blogginnleggene, og vi som leser bruker ikke lang tid på å få opp bildene.

86 kommentarer

Annelin

06.10.2014 kl.12:10

Tusen takk for tips! Jeg er så utrolig dårlig på å ta gode bilder.. Er helt umulig!

sweetiigirl.blogg.no

06.10.2014 kl.12:39

Kjempe fine tips! : )

Ingrid

06.10.2014 kl.12:59

Bra innlegg med gode tips :)

Anne-Marthe

06.10.2014 kl.13:02

Å, så fine bilder! Dette er absolutt tips jeg kommer til å ta med meg videre! :)
Annelin: Tusen takk! Ingen er flinke i begynnelsen, slike ting kommer med trening :-)
sweetiigirl.blogg.no: Så hyggelig at du likte dem :-)
Ingrid: Så utrolig koselig at du likte innlegget :-D
Anne: Tusen takk! Så hyggelig å høre :-)

Mona

06.10.2014 kl.13:21

Wow, du tar sykt bra bilder!!

Iselin Renée

06.10.2014 kl.13:28

Takk for gode tips :)

Monica Lindstad

06.10.2014 kl.14:49

Tusen takk for gode tips :) lærte faktisk noe nytt!

Marielle Kristine Eliassen

06.10.2014 kl.15:06

Åh, elsket dette innlegget! :D

Har selv ikke PhotoShop eller noe sånt, så bruker en sjelden gang pixlr.com om jeg skulle få lyst å redigere, haha :p

De kaller meg Vannflaske

06.10.2014 kl.15:40

Gode tips, du tar også fine bilder :)
Mona: Tusen takk, så snilt av deg :-)
Iselin Renée: Hyggelig at du likte dem :-)
Monica Lindstad: Så gøy å høre! :-D
Marielle Kristine Eliassen: Så bra! Nå ble jeg glad :-D Nei, de fleste har nok ikke det, eneste grunnen til at jeg har det er fordi det fulgte med PCen da jeg begynte på media :-)
Åse: Tusen takk, så hyggelig :-D

Ida

06.10.2014 kl.16:13

Kjempefine tips!
Ida: Så hyggelig at de falt i smak :-)

benediktenp

06.10.2014 kl.17:02

Så du hadde meldt deg på konkurransen min "Er du 1 av 5 gode bloggere", kan meddele at innlegget kommer ut imorgen. Så håper du følger med! Vil også bare si takk som meldte deg på <3 Og beklager så veldig for at det ikke kommer før nå.
Så gode tips!
benediktenp: Så spennende! Det må jeg følge med på og krysse fingrene :-D
Hege: Så hyggelig at du synes det :-)

Elin Slåen

06.10.2014 kl.18:18

Du er et geni når det kommer til slikt ;)

Jeg tar jo mest bilder av Trollene mine, og da vil jeg helst redigere minst mulig fordi jeg vil at de skal se naturlige ut, om du skjønner. Men jeg legger aldri, i alle fall veldig sjeldent ut veldig utydelige (i alle fall der det syns godt- jeg har ekstremt mye å lære fortsatt) bilder. De må liksom være skarpe nok til at man ser hva det er :) Det hender jo, hvis jeg syns at motivet er artig, eller gøy, men da poengterer jeg hvorfor jeg legger ut et så dårlig bilde ;)

Men jeg er enig i det første du sier- de øverste bildene er helt klart MYE bedre enn de nederste- spesielt når det kommer til deling på bloggen :) Jeg tar sjeldent slike bilder, og de få gangene jeg gjør det blir de bare kjedelige, fordi jeg ikke kan så mye om den type redigering :P ha ha..

Men utrolig bra innlegg- man blir jo inspirert til å faktisk ta enda bedre bilder enn man egentlig greier ;)
Elin Slåen: Ja, det kommer jo helt ann på hva slags blogg man har :-) Synes alltid du har fine og klare bilder av de søte firbeinte, jeg :-D

Audhild

06.10.2014 kl.19:57

Fine tips :)

sbradleyworks

06.10.2014 kl.19:58

Det her var lærerikt, tusen takk for gode tips!

thao

06.10.2014 kl.20:04

utrolig mange gode tips :)
Audhild: Hyggelig at du synes det :-)
sbradleyworks: Så utrolig hyggelig at du likte tipsene :-)
thao: Utrolig koselig at du synes det :-)

hannesaestad

06.10.2014 kl.20:09

Veldig bra innlegg! Er veldig enig med deg i disse punktene. Har selv 50mm f/1.4 objektivet, og er superfornøyd med det. Fotografi er noe jeg virkelig brenner for, så jeg er alltid nøye med å ha ordentlig god kvalitet på alle bildene jeg legger ut (har riktignok en fotoblogg, da), men merker hvor mye bedre en blogg er - bare av at bildene er lyse og klare :)

Åsa Grønning Almberg

06.10.2014 kl.20:27

Så gode tips!!

MariaExpressen

06.10.2014 kl.20:54

Gode og nyttige tips! :) Lærte noe nå ja! Bra innlegg!

KARINE - feit til fit

06.10.2014 kl.21:00

Masse gode tips her! Ser du har utviklet deg utrolig mye de siste månedene! Flink er du :D

Jeg har forresten en konkurranse på bloggen min, vet alle hater spam haha, men har veldig få deltagere så sjansen for å vinne er stor så tenkte bare å tipse om den :D du kan vinne både sminke fra loreal og gavekort til Nelly!

Margrete

06.10.2014 kl.21:26

Kjempe fine tips!

Hanne Elisabeth

06.10.2014 kl.21:38

Mange fine tips :)
hannesaestad: Tusen takk! Ja, jeg synes også en blogg blir hundre ganger bedre med gode bilder :-) Du tar knallfine bilder da!
Åsa Grønning Almberg: Hyggelig at du likte dem :-)
MariaExpressen: Så bra! Tusen hjertelig takk :-D
FRA FEIT TIL FIT: Så hyggelig at du synes det :-D
Den skal jeg virkelig sjekke ut, takk for tipset! :-)
Margrete: Tusen hjertelig takk :-)
Hanne Elisabeth: Hyggelig at du synes det! :-)

Bloggen

06.10.2014 kl.21:54

fine tips! : )
jegskriveromhverdag: Så hyggelig at de falt i smak :-)

irisedvarda

06.10.2014 kl.21:57

du har SÅ rett! en blogg blir så utrolig mye bedre om den har fine bilder som er redigert. som oftest. haha bra tips :)

Tonje Sivertsen

06.10.2014 kl.21:58

Du tar så utrolig fine lyse bilder! Jeg får desverre ikke til med mitt kamera :(

Sofie-Amunda

06.10.2014 kl.22:02

Bra tips :) Og kjempe fine bilder ^^

Benjamin K. Kristoffersen

06.10.2014 kl.22:03

kjempebra tips! :)
irisedvarda: Tusen takk for det! :-)
Tonje Sivertsen: Tusen takk, så utrolig hyggelig <3 Åh? Hva slags kamera har du? Har du prøvd å bruke manuelle innstillinger? :-)
Sofie: Tusen takk, så hyggelig <3
Benjamin K. Kristoffersen: Så hyggelig at du likte dem :-)

Tonje Sivertsen

06.10.2014 kl.22:09

SV: Bruker Canon Eos 1100d, og bruker stortsett kun manuell. Eller har prøvd, haha! Men får de ikke så lys som jeg vil ha de :( Bor i kjeller leilighet så har ikke så store vindu som kan hjelpe til med lys heller, desverre.
Tonje Sivertsen: Aha, den ser jeg! Bodde i kjellerleilighet før og det var sannelig ikke lett å få de lyse bildene som jeg ønsket! Jeg hadde heldigvis noen store karmer som var nødredningen min.

Tonje Sivertsen

06.10.2014 kl.22:26

Hehe jaa, må nesten ut i dagslys for å ta bilder :p hehe

Kristine

06.10.2014 kl.22:49

Utrolig bra innlegg! Og ikke minst fantastiske bilder!

Elise Furland

06.10.2014 kl.22:55

Kjempefine tips! Virkelig noe jeg føler jeg trenger :)

Liv Hege

07.10.2014 kl.01:21

Elsker tipsene, innlegget er stjernemarkert til jeg trenger det, tusen takk! <3

Tine Irèn

07.10.2014 kl.13:33

Mange fine og nyttige tips du kom med :) må virkelig selv bli bedre til å blogge å ta bilder. jeg gikk selv på fotolinje på folkehøyskole og lærte utrolig mye og læreren jeg hadde har blitt litt redd for at jeg har sluttet å ta bilder nå, hehe min gamle fotolærer følger med på meg :)
Tonje Sivertsen: Haha, ja er litt kjipt å måtte dra ut alle tingene man skal ta bilder av :P
Kristine: Tusen hjertelig takk! Så hyggelig :-)
Elise Furland: Så utrolig koselig at du likte innlegget :-D
Liv Hege: Åh, så hyggelig! :-D
Tine Irèn: Hehe, så hyggelig av han/henne da! :-)

Charlotte Naalsund

07.10.2014 kl.14:34

kjempe fine tips, og utrulig fine bilder!

www.bonusmamsen.blogg.no

07.10.2014 kl.14:46

Utrolig inspirerende. Nå er jeg helt i startfasen av å starte med blogging og er det noe jeg ikke kan noe om så er det foto. Så det blir nok noen interessante bilder fra meg i starten. Men det må vel komme litt etter litt. I alle fall for en amatør som meg ! Fortsett gjerne å post innlegg som dette !

fitana.blogg.no

07.10.2014 kl.14:58

Utrolig mange nyttiger tips! Kommer til å ta alle i bruk.
Charlotte Naalsund: Tusen takk, så hyggelig! :-)
www.bonusmamsen.blogg.no: Ja, slike ting tar jo alltids tid :-) Tar tid å finne ut av hvem man er som "fotograf" også! Veldig hyggelig at du likte innlegget :-D
fitana.blogg.no: Så utrolig hyggelig å høre! :-)

Monica

07.10.2014 kl.16:28

Mange nyttige og fine tips her :-) Er enig med deg at utstyret ikke har allverdens å si, i den forstand at man ikke trenger nyeste modell og merke for å ta gode bilder. Er medlem på facebooksider for hobbyfotografer, og jeg har i enkelte tilfeller sett mange fantastiske bilder, som har blitt tatt med 1100D(!) :-)
Monica: Ja, jeg sier som sitatet "Å spør noen hvilket kamera de har fordi de tar så fine bilder er som å spørre hvilken komfyr har du siden du lager så god mat".

Malin V

07.10.2014 kl.18:03

Mange gode tips! :-D

Spesielt det med lys og bakgrunn! Åhh, det er så viktig for at jeg skal like bilder :-)
Malin V: Så hyggelig at du synes det! :-D

Jerena

18.01.2015 kl.11:43

Veldig bra tips det med pixler :) Og mitt favorittbilde var den med gardinen bak chanel parfymen, jeg la den til på weheartit :)
Jerena: Så hyggelig! :-)
Tusen hjertelig takk for gode tips! :D

Caroline

19.01.2015 kl.11:30

veldig gode tips :D
Det var lurt! Jeg er jo selveste pikseldronningen <3 <3 <3 Kan man forresten ta brevkurs i sånt? Pusspuss voelife

Bygdehumor - Av Benita

19.01.2015 kl.15:04

Kjempefine tips. Bilder har veldig mye å si på en blogg!
sandrakaggerud.com: Bare hyggelig og veldig koselig at du likte dem :-)
Caroline: Hyggelig at du synes det :-)
VOELIFE: Hehe, er en grei ting å ha i bakhodet, ellers går det jo tuuuuusen år å laste opp bildene om man ikke har superkjapt nett :-) Det aner jeg ikke, dessverre!
Bygdehumor: Hyggelig at du likte dem! Jeg er helt enig :-)

Skriv en ny kommentarHei! Mitt navn er Iselinn Andersen, jeg er enogtyve år gammel og bor i den lille kommunen i havgapet - Lindesnes. Her bor jeg i et hus langt ute på landet men samboeren min, hunden vår og kattene våre. Min største lidenskap er fotografi, og det er hovedgrunnen til at jeg begynte å blogge i 2012. Her kan du lese om alt fra fototips, min interesse for mote og skjønnhet, interiør og matoppskrifter. Legg meg gjerne til som venn :-)

KONTAKT:
iselinnandersen@hotmail.no
hits ♡ Design av Tonjemt ♡